Betaglukan a sport: Přírodní polysacharid pomáhá závodníky udržet ve formě

Nejen běžní smrtelníci, ale i profesionální sportovci se, možná překvapivě, potýkají s řadou zdravotních obtíží. Některé světoznámé sportovní hvězdy veřejně promluvily o fyzickém vyhoření nebo vážných depresích, které negativně ovlivnily jejich slibnou kariéru. Na zvýšené nároky na regeneraci svalů a fyzickou kondici však příroda vymyslela řešení – suplementaci betaglukany. A nejnovější výzkumy jejich benefity jen potvrzují.

Ve světě profesionálního sportu se často objevují různá zranění, chronická únava, úzkosti a deprese. Sportovci jsou pod velkým stresem, fyzickým i emočním, a to daleko více než zbytek populace. Někdy tak utrpí celá poctivě vydřená kariéra. Pokud se věnujete závodně nějakému sportu a hledáte řešení, jak napomoci účinné regeneraci svalů a udržet si stálou výkonnost, pravděpodobně se neobejdete bez doplňků stravy. Mezi nimi by neměly chybět betaglukany.

Betaglukan a fyzická kondice

Betaglukany patří mezi přírodní polysacharidy a přirozeně se vyskytují v buněčných stěnách obilovin, kvasinek a hub. Mají schopnost dostat se přímo do imunitního systému, který tak významně podpoří. A co to znamená pro sportovce? Na texaské technické univerzitě proběhl výzkum, který ukázal, že díky konzumaci betaglukanů došlo u zkoumaných osob k lepší odolnosti vůči běžnému nachlazení, chřipkám a virovým infekcím.

Suplementace betaglukany má proto u profesionálních sportovců, kteří mají zvýšené nároky na fyzický výkon, velký smysl. Díky posílenému imunitnímu systému stráví závodníci méně času zotavováním se z případných nemocí, rychleji regenerují a jsou celkově odolnější. Důležité je ale konzumovat skutečně kvalitní betaglukan s vysokou čistotou.

5 důvodů, proč kombinovat betaglukan a sport

Jaké jsou hlavní benefity účinných látek obsažených v betaglukanu?

  • Rychlejší zotavování

Tvrdé a časté tréninky představují pro organismus obrovskou zátěž, a profesionální sportovci jsou tak paradoxně náchylnější k různým onemocněním, a to fyzického i psychického charakteru. Je proto nezbytné posilovat obranyschopnost organismu, a betaglukany k tomu významně napomáhají.

V roce 2020 proběhla studie u maratonských běžců s anamnézou infekce horních cest dýchacích. Jedna skupina konzumovala 45 dní před a po závodě betaglukany a druhé byl po stejnou dobu podáván pouze placebo nápoj. Ti, kteří užívali formuli betaglukanu, měli méně příznaků, včetně menšího výtoku z nosu a bolesti v krku. Zároveň tato skupina vynechala méně tréninkových dnů po proběhlém závodě.

  • Úleva od chronického únavového syndromu

Snížená imunita, kterou trpí řada profesionálních sportovců, s sebou nese riziko, že pokud se infekce z běžného nachlazení důkladně nedoléčí, může se přeměnit na daleko závažnější stav. Akutní virová infekce, trénink nebo závodění při počáteční nemoci, emoční stres a přetrénování jsou primární faktory pro rozvoj chronického únavového syndromu.

Podle výzkumu z roku 2015 na Univerzitě v Louisville betaglukany pomáhají posílit a znovu stabilizovat imunitní systém u pacientů s chronickým únavovým syndromem. Z výsledků vyplynulo, že betaglukan by mohl být obecně považován za potenciální přírodní léčbu tohoto onemocnění.

  • Méně zánětů a méně bolesti

Na zmíněné texaské univerzitě proběhla studie u sportovců cvičících na běžeckém pásu. Zjistilo se, že jim betaglukany pomohly snížit zánět v těle. Navíc, 72 hodin po cvičení a užívání betaglukanů byly markery poškození a bolestivosti svalů výrazně nižší u těch, kteří tento doplněk užívali, než v kontrolní skupině, která jej nekonzumovala.

  • Podpora pro mozek i soustředění

Další studie zkoumaly změny duševního stavu, nálady a kognitivních schopností, které často doprovázejí pacienty s infekcí horních cest dýchacích. Tyto infekce mohou být v některých případech dokonce spouštěčem vážných psychických poruch. Účastníci studie, maratónští běžci, kterým byl podáván betaglukan obsažený v droždí, zaznamenali snížení zmatenosti, únavy, napětí a hněvu, větší energii a obecně více pozitivní náladu.

  • Pomoc při stresu

Sportovci jsou dennodenně vystavování velkému stresu – mají pevně stanovený tréninkový plán a čelí tlaku na výkon. To vše může vést až ke stavům chronického stresu, kdy stoupá hladina hormonu kortizolu v jejich organismu. Právě to mnohdy přispívá k rozvoji zmiňovaného chronického únavového syndromu, depresí nebo úzkostí a častých infekcí. Betaglukany pomáhají se stresem na všech úrovních, a kromě toho mají potenciál snížit celkovou únavu a zvýšit tělesnou odolnost

Organismus závodních sportovců zkrátka čelí mnohým výzvám. Užívání betaglukanů, pro které navíc nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky, proto mohou být skvělým způsobem, jak se se zvýšenou zátěží snadněji vypořádat.

Zdroj:
https://www.betterwayhealth.com/athletes-beta-glucan#want-to-up-your-game-naturally-beta-glucans-can-help

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *